Definitions

massmarket paper-back's

Peter Jöback

Peter Arne Jöback (born June 4 1971 in Stockholm, Sweden) is a Swedish singer and musical artist, and is regarded as being one of Sweden's best male vocalists.

Biography

Jöback's musical education extends back to childhood, when he studied at Adolf Fredriks musikskola (Adolf Fredrik's School of Music). He continued his musical studies in high school at Södra Latin, and studied jazz at Kungliga Musikhögskolan (The Royal Academy of Music). Jöback also attended the Lasse Kühler School of Dance as a teenager.

Jöback is regarded as being one of Sweden's best male vocalists, and is well known for his many recordings and appearances in musicals. His big breakthrough came in 1995 when he played the character Robert in "Kristina från Duvemåla", by Björn Ulvaeus and Benny Andersson of ABBA fame. He competed in the Swedish Melodifestivalen 1990 with the song "En sensation", finishing 9th out of 10 competitors. In 1992 he recorded a duet with Swedish singer Towe Jaarnek of More Than a Game, which was chosen as the official song for the 1992 European Football Championship. Jöback is openly gay, and has stated that he is proud of it. In 2007, he recorded "Italy vs. Helsinki" in conjunction with Swedish indie band Laakso, introducing Jöback to a whole new audience.

Discography

Albums

  • 2007: Människor som du och jag
  • 2006: Flera sidor av samma man (double CD compilation)
  • 2004: Storybook
  • 2004: Det här är platsen
  • 2003: Jag kommer hem igen till jul (new version with extra song)
  • 2002: Jag kommer hem igen till jul
  • 2002: I Feel Good And I'm Worth It
  • 2000: Only When I Breathe
  • 1997: Personliga val
  • 1993: Peter Jöback

Singles

  • 2008: Himlen är inget tak, with Eva Dahlgren
  • 2007: Han är med mig nu, featuring Annika Norlin [Säkert]
  • 2007: Stockholm i natt
  • 2007: Italy vs Helsinki, together with the band Laakso
  • 2007: Jag står för allt jag gjort
  • 2006: Jag blundar i solens sken
  • 2004: Sommarens sista sång
  • 2004: Du har förlorat mer än jag
  • 2003: Gå inte förbi, duet with Sissel Kyrkjebø
  • 2002: She's Like A Butterfly
  • 2002: Sinner
  • 2001: Under My Skin
  • 2000: Tonight
  • 2000: Higher
  • 1999: Hon ser inte mig
  • 1998: Vem ser ett barn
  • 1997: En sång om oss
  • 1996: Guldet blev till sand
  • 1993: Nu när jag funnit dig
  • 1993: Det ingen annan vet
  • 1993: Du är min längtan
  • 1992: More Than A Game
  • 1991: This Time
  • 1990: Let's Kiss (Like Angels Do)
  • 1990: En sensation

Cast recordings/soundtracks

  • 2007: Cabaret
  • 2000: The Witches Of Eastwick
  • 1999: 16 Favoriter ur Kristina från Duvemåla
  • 1996: Kristina från Duvemåla
  • 1994: Aladdin Jafars Återkomst
  • 1993: Fame - The Musical
  • 1993: Aladdin
  • 1992: Rockmusikalen Grease

Musicals and other shows

  • 2007: Cabaret, in Gothenburg
  • 2006: Cabaret, in Stockholm
  • 2005: Rhapsody in rock, Sweden tour
  • 2005: Concert tour in Norway
  • 2003: Cabaret, in Copenhagen
  • 2000: Stuart Little
  • 2000: The Witches of Eastwick, in London
  • 1999: Där Regnbågen Slutar
  • 1998: Jesus Christ Superstar
  • 1998: Personliga Val - Live
  • 1998: Peter Jöback Show
  • 1997: Miss Saigon, in London
  • 1997: Peter Jöback - A Musical Voyage''
  • 1995-98: Kristina Från Duvemåla
  • 1994-95: Musical Express 1 & 2
  • 1994: Djungelboken
  • 1993-94: Fame
  • 1993: Aladdin
  • 1991-92: Grease
  • 1990: West Side Story
  • 1990: Melodifestivalen
  • 1988: Här & Nu
  • 1984-85: Kavallerijungfrun
  • 1983-84: Snövit (Snow white)
  • 1982-84: Sound Of Music
  • 1982-83: Mio Min Mio

External links

Search another word or see massmarket paper-back'son Dictionary | Thesaurus |Spanish
Copyright © 2014 Dictionary.com, LLC. All rights reserved.
  • Please Login or Sign Up to use the Recent Searches feature